Kuchnia

mięso

Policzki wieprzowe w sosie i ziemniakami z surówką z marchwi

Składniki
policzki wieprzowe (ok. 0,6-0,8 kg w zależności od ilości osób)
ziemniaki 1 kg,
marchew ok 1 kg
cebula 2-3 średnie sztuki
chrzan tarty w słoiku (3-4 łyżeczki)
śmietana kwaśna ok 100 ml
2 łyżki mąki
przyprawy sól, pieprz, papryka czerwona słodka, olej
Sposób przygotowania
1. Policzki wieprzowe natarte przyprawami -
Policzki wieprzowe oczyścić, opłukać i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Włożyć na noc do lodówki.

Policzki oprószyć mąką i opiec z obu stron na złocisty kolor, używając kilku łyżek oleju.

Opieczone policzki wyciągnąć z patelni. Na tłuszcz wrzucić warzywa: cebulę i marchew lekko poddusić. Następnie dodać wcześniej przygotowane policzki,oprószyć papryką.

Całość podlać bulionem (kostkę bulionu drobiowego można rozpuścić w wodzie i podlać). Dusić ok 1 godziny pod przykryciem,lekko mieszając i podlewając wodą.

SURÓWKA W tym czasie można obrać ziemniaki przygotować surówkę z marchwi. Marchew należy obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać 3-4 łyżeczki chrzanu tartego oraz ok 100 ml kwaśnej śmietany, przyprawić do smaku.

Podawać z tłuczonymi ziemniakami, surówką z marchwi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation