Kuchnia

słodkości

Pain perdu - tosty francuskie


Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 15 min
4 kromki czerstwej chałki

1/2 szklanki mleka

3 jaja

sok i starta skórka z 1 pomarańczy

1 łyżka cukru

szczypta cynamonu

3 łyżki masła

cukier puder do podania

Przygotowanie:

1. Pomarańczę dobrze szorujemy, ścieramy skórkę, sok wyciskamy do szklanki

2. Jaja należy rozbełtać z mlekiem, cukrem, sokiem z pomarańczy, dodać startą skórkę i cynamon

3. Na patelni rozgrzewamy masło, kromki czerstwej chałki namaczamy dobrze ze wszystkich stron w mieszance mleka i jajek, jeśli chałka jest bardziej sucha można dłużej moczyć

4. Układamy kromki na rozgrzane masło i na średnim ogniu rumienimy z obydwu stron na złoty kolor, jeśli została nam jeszcze mieszanka jajeczna możemy nałożyć ją łyżką na piekące się już tosty

5. Podajemy na ciepło, z cząstkami pomarańczy, poruszamy cukrem pudrem lub polane miodem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation