Kuchnia

ciasta

Ciasto ambasador

Biszkopt kakaowy:

10 jaj
10 łyżek cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki kakao



Masa:
1l mleka
500g miękkiego masła
7 łyżek cukru
2 budynie waniliowe z cukrem
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
3 żółtka



Dodatkowo:
1,5 posiekanej gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao z crunchy i owocami
1/2 szkl siekanych orzechów włoskich
puszka brzoskwiń
ok 30 kakaowych herbatników
2 łyżki kakao
2 łyżki nutelli



Polewa:
2 tabl gorzkiej czekolady Terravita 70% cacao
1/2 tabl białej czekolady
6 łyżek śmietanki 30%

Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i c.waniliowy, nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Biszkopt wylać do formy (25x38cm) wyłożonej papierem do pieczenia. piec ok pół godziny w 180st. Ostudzić, przekroić na 2 części. Każdy blat naponczować syropem z brzoskwiń.

Masa: Szklankę mleka, żółtka, budynie, mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego wlać zmiksowane jajka, ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, następnie cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu.

Masa kakaowa: masę budyniową podzielić na pół. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki nutelli, zmiksować. Dodać posiekana czekoladę i orzechy, wymieszać.

Masa z brzoskwiniami: brzoskwinie dokładnie odsączyć z zalewy, pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z drugą częścią masy.

Polewa: Czekolady połamać i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Gorzką z 4 a białą z 2 łyżkami śmietanki.
Układać warstwy: biszkopt, masa kakaowa, biszkopt, masa brzoskwiniowa, herbatniki, polewa ciemna i jasna. Ciasto schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation