Inne

Desery

Panna cotta z wanilią i herbatą rooibos

Przygotowanie

1. 1,5 łyżeczki herbaty rooibos waniliowej wsypujemy do zaparzacza i zalewamy około 500 ml wrzącej wody. Herbatę parzymy około 5-8 minut aż nabierze mocnego pomarańczowego koloru. Następnie słodzimy ją 2 łyżeczkami brązowego cukru.

2. Do naparu z rooibosa wsypujemy 3 łyżeczki żelatyny spożywczej i dokładnie mieszamy do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

3. Tak przygotowaną galaretkę porcjujemy np. do filiżanek bądź małych miseczek do 1/2 ich wysokości i odstawiamy do lodówki.

4.W rondlu zagotowywujemy śmietanę kremówkę z laską wanilii (z rozciętej po długości laski wanilii wyjmujemy ziarna i razem z laską wrzucamy do śmietany,dodajemy 2 łyżeczki brązowego cukru i mieszamy, po zagotowaniu śmietanę zdejmujemy z ognia, kawałki laski wanilii wyjmujemy.

Śmietany nie gotujemy!!

5. w 100 ml przegotowanej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny.

6. Roztwór żelatyny łączymy z zagotowaną śmietaną.

7. Z lodówki wyjmujemy filiżanki z galaretką z rooibosa i dopełniamy je śmietaną z wanilią i żelatyną.

8. Filiżanki wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę, ewentualnie 2, do momentu aż stężeją.

9. Aby sprawnie wyjąć panna cottę z filiżanek dobrze jest ich dno na chwilę zanurzyć w miseczce z wrzątkiem. Pozostaje już tylko odwrócić panna cottę, ułożyć na talerzu, polać ulubionym sosem i udekorować listkiem mięty:)

przepis ze strony: http://www.kulinarny-blog.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation