Kuchnia

świat muffinki

White Plate: Nie tylko na lato

Muffiny z jagodami i czekoladą
12 sztuk

200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
150 g drobnego cukru
150 g masła
250 g zsiadłego mleka lub jogurtu
2 jajka
100 g owoców jagodowych
80 g ciemnej czekolady, pokrojonej drobno
do posypania: 2 łyżki drobnego brązowego cukru

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Mąkę wymieszać z proszkiem, przyprawą do piernika, solą i cukrem.
Masło roztopić w garnuszku, dodać do niego zsiadłe mleko. Miksując mąkę, wlewac powoli masło z mlekiem, następnie dodawać po jednym jajku. Nie należy miksować zbyt długo.
Do masy dodać pokrojoną czekoladę i jagody.
Wlać do 12-dołkowej formy mufinkowej wyłożonej papilotkami. Wierzch muffinków obsypać cukrem.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation