Kuchnia

serniki

Sernik Krówka


Składniki:

Ciasto:

1 1/3 szkl. mąki pszennej
1 1/2 łyżki cukru
125 g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao


Masa serowa:

750 g sera mielonego z wiaderka
3 jajka
1 budyń śmietankowy
300 g krówek
3/4 szkl. mleka


Ciasto: Masło roztopić w rondelku i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i dodać rozpuszczone masło. Wymieszać widelcem, a potem zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do zamrażalnika na ok. 20 minut. Foremkę 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce ciasto i ugnieść palcami lub łyżką.
Masa serowa: Krówki umieścić w garnuszku, dodać 5-6 łyżek mleka i rozpuścić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do wystygnięcia. Ser, jajka, budyń i mleko wymieszać. Z masy krówkowej odłożyć ok. 5 łyżek do małej miseczki, a pozostałe rozpuszczone krówki dodać do sera i całość zmiksować. Wylać masę serową na przygotowany spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piec ok. 70-80 minut. Po przestudzeniu na wierzch sernika nałożyć pozostałą część masy krówkowej. Jeżeli krówki będą zastygnięte, to wystarczy włożyć miseczkę z masą krówkową na kilka minut do gorącej wody i wymieszać na gładką masę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation