Kuchnia

serniki

Sernik z malinami
Składniki:
Spód
250 g ciastek owsianych
70 g roztopionego masła
Ciasteczka bardzo drobno rozkruszamy (najlepiej w blenderze) i łączymy z roztopionym masłem. Ciasteczka wykładamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 21 cm średnicy) i mocno dociskamy.
Masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej)
600 g trzykrotnie zmielonego twarogu
3 jajka
200 g cukru (w oryginalnym przepisie było 250 g, jednak dodatkowo był sok z jednej cytryny, który pominęłam, dlatego zmniejszyłam ilość)
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżka ekstraku waniliowego
50 g mąki ziemniaczanej
200 g malin (150 g do sera, reszta - na wierzch)
cukier puder

Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni.
Ser miksujemy z cukrem i ekstraktem, dodajemy jogurt i po jednym jajku, po każdym chwilkę miksując. Następnie, dodajemy mąkę, mieszamy, a na koniec dodajemy maliny i mieszamy szpatułką bardzo delikatnie.
Masę wylewamy na ciasteczka i pieczemy ok. 60 minut. Sernik będzie lekko "trzęsący" na środku, jednak taki ma być. Zostawiamy na ok. 1 godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie całkowicie chłodzimy. Wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Dekorujemy resztą malin i posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation