Kuchnia

Tort

Tort orzechowo - migdałowy

Składniki na warstwę orzechową:

10 żółtek
250 g cukru pudru
250 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
8 g cukru wanilinowego

Składniki na warstwę migdałową:

10 białek
200 g cukru pudru
250 g zmielonych migdałów
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
3 łyżki zmielonych biszkoptów lub bułki tartej (w przypadku alergii na gluten używamy bezglutenowych biszkoptów)

Ponadto:

kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego lub morelowego

Tortownicę o średnicy 22 lub 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Żółtka ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym do otrzymania jaśniejszej, puszystej masy. Dodać zmielone orzechy, wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać.

Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać sok z cytryny, ubić. Dodać zmielone biszkopty oraz zmielone migdały. Wymieszać i wylać na masę orzechowo - żółtkową. Piec około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170ºC (do tzw. suchego patyczka).

Upieczony i wystudzony tort wysmarować konfiturą, następnie polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady
50 g masła (w przypadku alergii na mleko masło należy zastąpić olejem)

Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu. Gorącą polać ciasto, wystudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation