Kuchnia
Wielkanoc
Mazurek chałwowy
Składniki:
KRUCHE CIASTO
17 dag mąki pszennej
8 dag mąki ziemniaczanej
5 dag cukru
15 dag zimnego masła
1 jajko
MASA CHAŁWOWA
20 dag chałwy waniliowej
10 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki śmietany kremówki 36% (gęstej)
3 łyżki cukru pudru
DEKORACJA
5 dag gorzkiej czekolady
orzechy włoskie (niekoniecznie)
Kruche ciasto:
Do miski przesiać przez sito mąkę pszenną. Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Potem ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia i rozwałkować na placek wielkości troszkę większej niż foremka, przełożyć razem z papierem do prostokątnej foremki 21x25 cm. Brakujące miejsca wylepić palacmi, wylepić też boki na ok. 1 cm wysokości. Spód ciasta ponakłuwać widelcem (boki też ponakłuwałam, dla ozdoby, ale nie jest to konieczne). Wstawić ponownie do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, wstawić foremkę z ciastem i piec przez 25 - 28 minut na jasno-złoty kolor (piekłam 28 minut). Wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce. Po wystudzeniu ciasto bardzo ostrożnie przenieść na deskę, ponieważ jest bardzo delikatne i łatwo się kruszy.
Masa chałwowa:
Orzechy włoskie zmielić blenderem (można też drobno pokruszyć, np. wałkiem do ciasta). Dodać chałwę, śmietanę kremówkę i cukier. Całość zmiksować mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę. Następnie masę przełożyć do garnka i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dekoracja:
Kruchy spód posmarować gorącą masą chałwową, wyrównać powierzchnię. Poczekać do lekkiego zastygnięcia. Wierzch udekorować fantazyjnie rozpuszczoną gorzką czekoladą. Można też posypać posiekanymi na kawałeczki orzechami włoskimi. Po zastygnięciu masy i czekolady można już kroić mazurka. Nie wymaga przechowywania w lodówce.
MA==