Kuchnia

Wielkanoc

Mazurek Staropolski

Składniki:

ciasto:

30 dag mąki

12 dag smalcu

1 jajko

pół szkl cukru pudru

2 łyżki kwaśnej śmietany

nadzienie:

powidła śliwkowe

polewa czekoladowa – przepis tutaj (z połowy składników)

bakalie do dekoracji



Wykonanie:

Na stolnicę wsypuję mąkę, dodaję cukier puder, jajko, smalec pokrojony w kosteczkę i śmietanę. Zagniatam aż składniki połączą się.

Ciasto rozwałkowuję na prostokąt, zawijam brzegi ciasta i zgniatam w dekoracyjna obwódkę. Gotowy mazurek chłodzę 30 min w lodówce. Po tym czasie przekładam delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekę ok 15 min w 180st aż ciasto będzie wyraźnie upieczone i zacznie się złocić.

Wystudzony mazurek wypełniam powidłami śliwkowymi i polewam strużkami polewy czekoladowej.

Dekoruję bakaliami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation