Kuchnia

maczne

Klasyczne knedle czeskie (knedliki)

Składniki:
mąka krupczatka - 500 g
jajko - 2 szt
mleko - 300 ml
drożdże - 20 g
sól - do smaku, duża szczypta
cukier - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ze wszystkich składników wyrób elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje, z każdej uformuj kształt knedla (małej bagietki).
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, gotuj knedle ok. 10 minut. Najlepiej pojedynczo, rosną w trakcie gotowania, trzeba uważać, żeby się nie posklejały. Podawaj z od razu z sosem, lub odsmażone na maśle.
Gorące knedle najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąć nad nim.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation