Kuchnia

Kuhinja

Ziemniaki faszerowane po wiejsku

Składniki:

8 większych ziemniaków
1 kopiasta łyżeczka soli do gotowania ziemniaków

Nadzienie:

3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
40 g miękkiego masła
80 g sera żółtego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1 - 2 łyżki posiekanego koperku

Do podania:

sos czosnkowy
tzatziki




Ziemniaki dokładnie szoruję. Gotuję w mundurkach osolonej wodzie al dente (czyli na półtwardo). Po ugotowaniu odcedzam z wody i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Obieram ze skórki i każdego ziemniaka przekrawam wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążam miąższ tworząc łódeczki.
Nadzienie: Wydrążone środki ziemniaków umieszczam w miseczce. Dodaję śmietanę i miękkie masło. Rozgniatam masę widelcem. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodaję starty na dużych oczkach tarki żółty ser oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie mieszam.
Ziemniaczane łódeczki nadziewam przygotowanym farszem (nakładam nadzienie przy pomocy łyżeczki tworząc kopułkę). Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej oliwą. Piekę w nagrzanym do 190*C piekarniku do zarumienienia ok. 20 - 30 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation