Kuchnia

ciachaa

Opowieści z piekarnika: Rolada kakaowo - kokosowa bez pieczenia

Masa ciemna:

300 g herbatników
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
4 łyżki kakao
50 g masła

Masa jasna:

150 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
opcjonalnie - do 1 kieliszka alkoholu: wódki, spirytusu lub rumu

Wykonanie:

Masa ciemna:

Herbatniki zemleć w blenderze/malakserze na piasek.

W garnuszku umieścić masło, cukier i wodę. Podgrzewać mieszając, do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru i połączenia wszystkich składników, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać zmielone herbatniki i dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepłą masę przełożyć na folię aluminiową i rozsmarować na kształt kwadratu o boku około 28 cm ( początkowo masa może się trochę kleić do dłoni, ale po chwili stanie się bardzo plastyczna i z łatwością da się formować w pożądany kształt ). Aby uzyskać równy na całej powierzchni kwadrat, pomagałam sobie szklanką, przy pomocy której wyrównywałam ciasto.


Masa jasna:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać wiórki kokosowe, zmiksować. Na koniec dodać alkohol i krótko zmiksować.

Masę kokosową rozsmarować równo na masie kakaowej. Obie masy zwinąć w roladę; najlepiej zwijać razem z folią, delikatnie oddzielając folię od ciasta.

Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby całość dobrze się zestaliła.


Schłodzoną roladę kroić w plastry, podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation