Kuchnia

kulinaria

Owsiane ciasteczka kawowo-orzechowe
Skladniki na ok. 24 sztuki:

175 g masla
175 g brazowego cukru
1 jajko
75 g maki pszennej
1 lyzeczka sody oczyszczonej
1 szczypta soli
60 g maki pszennej pelnoziarnistej
1 lyzka otrab pszennych
200 g czekoladowych groszkow (ja dalam tylko 50 g)
150 g platkow owsianych
1 lyzka mocnej kawy
150 g posiekanych orzechow laskowych

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Duza blache wylozyc papierem do pieczenia.

Maslo wlozyc do miski, dodac cukier, zmiksowac na gladka mase. Nastepnie dodac jajko, wymieszac. Make pszenna, sode i szczypte soli przesiac do duzej miski. Dodac make pszenna pelnoziarnista i otreby. Nastepnie wlac jajeczna mase, wymieszac. Na koniec dodac czekoladowe groszki, platki owsiane, kawe i orzechy, dobrze wszystko razem wymieszac.

Lyzeczka nabierac porcje masy, formowac kulki i ukladac na blasze zachowujac odstep poniewaz ciasteczka jeszcze urosna. Kazda kulke lekka splaszczyc za pomoca lyzeczki.

Piec przez 15-18 min. (ja pieklam 15 min.). Upieczone ciasteczka wyjac z piekarnika, studzic na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation