Kuchnia
Ciastka
Yum Yums zakręcone pączki z Anglii - niebo na talerzu
Yum Yums – zakręcone pączki – składniki ( na ok. 20 – 25 sztuk):
500 g mąki pszennej tortowej
14 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
100 g zamrożonego lub bardzo zimnego masła
jajko
szklanka ciepłej, niegorącej wody
1 l oleju do smażenia
na lukier:
szklanka cukru pudru, dwie, trzy łyżki soku z cytryny, skórka otarta z cytryny (żółta część)
Yum Yums – zakręcone pączki – przepis
yum yums pączki
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. Zimne masło skroić w cienkie plasterki – wiórki do wrzucić do miski. Delikatnie, przy pomocy łyżki wymieszać wszystko tak by masło oprószyło się mąką.
Jajko wybić do dużego kubka lub miseczki i roztrzepać z wodą. Wlać razem do miski z mąką i wymieszać łyżką tworząc kulę, nie zagniatać. Ciasto nie ma być jednolite i gładkie, masło powinno pozostać w kawałkach. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Na mocno podsypanym blacie delikatnie bez dużego nacisku rozwałkować ciasto na prostokąt grubości ok. 0,5 cm. Krótsze brzegi złożyć do środka, a potem całość na pół.
pączki yum yums
pączki skręcone pączki yum yums
Posypać nieco mąką, ponownie rozwałkować złożone ciasto na prostokąt i powtórzyć czynność składania. Rozwałkować.
I jeszcze raz poskładać.
yum yums - zakręcone pączki
Po ostatnim złożeniu ciasta okryć je folią i włożyć je do lodówki na 30 minut.
Na podsypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm.
Pociąć na paski ok. 3x 12 cm. Każdy pasek naciąć prawie do końca zostawiając nierozcięte 0,5 cm. Kręcić obie części paska jak sznurek, mocno skleić brzegi. Gdyby wyszły długie, można je przekrawać na dwie krótsze sztuki, pamiętając o sklejaniu brzegów, by nie rozplotły się w smażeniu.
yum yams - pączki z Anglii Układać pączki na podsypanym mąką blacie lub dużych deskach do krojenia, w odstępach bo urosną. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Rozgrzać olej do 170 – 175 stopni. Wyrośnięte pączki smażyć po obu stronach na złoty kolor. Wykładać na papierowe ręczniki dla odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Cukier puder zmieszać dobrze łyżką z sokiem z cytryny i żółtą, otartą częścią skórki. Polać pączki przy pomocy łyżeczki. Można udekorować smażoną skórką pomarańczy.
MA==