Kuchnia

szarlotki

Jabłecznik z bitą śmietaną.

Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżka mąki pp
- 1-2 łyżki ksylitolu

Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka o smaku brzoskwiniowym
- 1/4 szklanki wody

Składniki na białą basę:
- 200 g serka homo/jogurtu/sera z wiaderka
- 1/2 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym


Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm (ja piekłam z 1,25 porcji w tortownicy 24 cm), wysmarować ją masłem i obsypać mąką.
Białka oddzielić na żółtek i na puszystą pianę, dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dalej wlać żółtka, wsypać proszek do pieczenia razem z mąką przesianą przez sitko. Wymieszać do połączenia się składników i przelać do formy.
Piec 30-40 minut (do suchego patyczka i złotego koloru wierzchu). Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

W czasie pieczenia biszkoptu umyć jabłka, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wszystkie jabłka włożyć do garnka z grubym dnem, wlać wodę i prażyć do całkowitego rozpadnięcia się jabłkowych kosteczek. Kiedy z jabłek dostatecznie odparuje woda (jabłka mają być dość gęste, tak po około 20 minutach prażenia) dodać galaretkę i trzymać garnek na piecu dodatkowe 5 minut. Odstawić na bok do całkowitego ostygnięcia i lekkiego stężenia galaretki, aby masa nie wsiąknęła w biszkopt.


Na spód talerza, na którym będziemy podawać ciasto ułożyć blat, przełożyć masą jabłkową.

Na wierzch przygotować masę serową: w 1/3 szklanki wody rozpuścić połowę galaretki i odstawić do lekkiego ostygnięcia, dodać galaretkę do sera i wymieszać do połączenia się składników.
Na wierzch jabłek wyłożyć białą masę.

Przechowywać w chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation