Kuchnia

Muffinki

Muffiny czekoladowo-bananowe

12 muffinków


Składniki:
•230 gram mąki pszennej
•1 lekko czubata łyżeczka sody
•3 bardzo czubate łyżki kakao
•100 gram brązowego cukru
•3 jajka
•3 duże banany lub 5 małych
•135 ml oleju
60 ml maślanki


Przygotowanie:
•Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
•W jednej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki:
•mąkę pszenną, sodę, kakao i cukier.
•W drugiej zmiażdżyć banany za pomocą widelca, wybić do nich jajka i dolać olej oraz maślankę, wymieszać.
•Składniki suche dodać do mokrych, wymieszać.


Rada: Suche składniki z mokrymi mieszaj krótko, tylko do ich wymiernego połączenia. Ciasto muffinkowe właśnie na tym polega, że jest krótko mieszane, przez co jego struktura jest taka przyjemna.


•Piekarnik nastawić na 200 stopni C. z funkcją termoobiegu.
•Papilotki napełnić surowym ciastem do ich 3/4 wysokości, wstawić do piekarnika, piec 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation