Kuchnia

Muffinki

czekoladowe babeczki korzenne z orzechami włoskimi
ciasto (6 babeczek):

250 g mąki


50 ml mleka


2 łyżki kakao


50 g cukru


75 g masła


1 jajko


3 łyżki miodu


1 małe jabłko starte na tarce (małe oczka)


1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 łyżeczka mielonych goździków


1 łyżeczka cynamonu


1 łyżeczka imbiru


orzechy włoskie




Masło rozpuścić w rondlu, wystudzić. Dodać mleko, miód oraz jajko i połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao, cynamonem, imbirem i goździkami. Mokre składniki wlać do suchych, zamieszać łyżką, dodać starte jabłko i połączyć przy pomocy łyżki (nie za długo, tylko do połączenia składników). Gotowe ciasto przełożyć do papilotek po 1-2 łyżki. Na wierzch ułożyć gęsto orzechy włoskie. Babeczki piec w 190°C przez 25 minut. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation