Kuchnia

śniadania

"Smalec" wegański czyli pasta z białej fasoli ⋆ AgaMaSmaka - żyj i jedz zdrowo!
Składniki:
1 szklanka fasoli białej „jaś”,
2 duże cebule (lub więcej – wedle uznania),
1 jabłko,
oliwa z oliwek,
płatki drożdżowe (ok. 2 łyżeczek – opcjonalnie dla wzmocnienia smaku),
zioła i przyprawy: majeranek, tymianek (najlepiej świeży), sól morska lub himalajska, pieprz lub czarnuszka (dla amatorów mocniejszych smaków).
Fasolę należy uprzednio namoczyć (przez całą noc) i ugotować, a następnie pozostawić do wystygnięcia.

Cebulę obieramy, kroimy i szklimy w wodzie wymieszanej z oliwą z oliwek. Pod koniec dodajemy obrane i pokrojone jabłko, dolewamy oliwy i jeszcze chwilę podduszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Wszystko (fasolę, cebulę z jabłkiem i oliwą, płatki, przyprawy i zioła) blendujemy razem. Ewentualnie dolewamy jeszcze oliwy w takiej ilości, aby konsystencja pasty nas zadowoliła.

Pyszna w swojej prostocie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation