Kuchnia

Ciasteczkowo

Kruche Maślane Ciasteczka - Made by Mom and Son

Składniki:

500 g mąki pszennej
200 g masła
180 g cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki kardamonu
0,5 łyżeczki zmielonego imbiru

Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze
i zagniatamy ciasto hakiem do ciasta kruchego.
Można również zagnieść ręcznie.
Robimy kulę, lekko spłaszczamy i wkładamy na około 1h do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki.
Rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, wycinamy ciasteczka foremką
do ciastek lub szklanką, mniej więcej wielkości naszego stempelka.
Wykładamy na formę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy na około 10 minut do lodówki.
Wyjmujemy i odciskamy stemplekiem kształt.
Pieczemy około 10-15 minut w 170 stopniach, do zarumienienia się.
Studzimy na kratce kuchennej.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation