Kuchnia

Ciasteczkowo

Muffinki czekoladowe - przepis podstawowy

Składniki:

225 g mąki pszennej
25 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady (posiekanej lub groszków czekoladowych)
200 ml mleka
1 (duże) jajko
150 g brązowego cukru
1/2 szklanki oleju

W jednej misce łączymy składniki suche tj. mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy do tego mleko i olej. Wszystkie składniki łączymy razem i mieszamy, aż do połączenia. Na koniec wrzucamy groszki czekoladowe. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które napełniamy do 3/4 wysokości gotowym ciastem. Pieczemy około 20 - 25 min w temperaturze 200 stopnie, do tak zwanego suchego patyczka. Z podanych proporcji wychodzi około 12 - 14 babeczek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation