Kuchnia

Potrawy i potrawki

Śliwki w boczku (zboczone śliwki):
śliwki wędzone lub suszone (jeśli ktoś nie lubi śliwek, w ich zastępstwie świetnie sprawdzą się suszone morele)
orzechy włoskie lub migdały
suszony tymianek lub zioła prowansalskie
bardzo cienkie plastry wędzonego boczku
opcjonalnie: natka pietruszki do posypania

Wykałaczki moczymy przez co najmniej 2 minuty w zimnej wodzie. Ze śliwek wyjmujemy pestki (jeśli mają), robimy nacięcie i wkładamy do środka kawałek orzecha włoskiego lub migdał. Plastry boczku dzielimy na mniejsze części – takie, aby owinęły śliwkę. Posypujemy odrobiną tymianku lub ziół prowansalskich i owijamy śliwki. Spinamy wykałaczką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (180°C z termoobiegiem) i pieczemy ok. 15 minut lub do czasu, aż boczek się ładnie przyrumieni. Podajemy na zimno lub na gorąco. Dla ozdoby śliwki w boczku można posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation