Kuchnia

kuchnia

3 kg czerwonej papryki
800 g kiełbasy śląskiej
1,4 litra wody
5 cebul średniej wielkości
olej rzepakowy do smażenia
1,5 łyżki wędzonej papryki
pieprz świeżo mielony do smaku
sól morska do smaku
1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( 190 g)

Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy z niej gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę.

Pokrojoną paprykę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 1 godzinę.

W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę na złoty kolor.

Kiełbasę kroimy w kostkę i razem z cebulą dodajemy do gotującej się papryki. Gotujemy kolejną godzinę.

Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy wędzoną paprykę i koncentrat pomidorowy.

Całość dokładnie mieszamy.

Zupa a’la leczo z kiełbasą najlepsza jest następnego dnia. Podana z kromką chleba smakuje rewelacyjnie.

( z podanych składników przygotujemy około 8-10 porcji zupy )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation