niebo na talerzu: Pyzy. Kluski śląskie z mięsem
Pyzy. Kluski śląskie z mięsem
Polskie pyzy, kluski śląskie z mięsem, zachowane w czułych wspomnieniach z dzieciństwa, ze szkolnej stołówki i maminej kuchni. Przygotowane były teraz dla przyjaciółki z antypodów, która od dwudziestu lat nie gościła w Polsce. Zapragnęła, i rzecz jasna – były:)
Kluski ziemniaczane (poza specjalnymi zamówieniami) bywają u nas wtedy, kiedy z poprzedniego dnia zostaje nadmiar tłuczonych ziemniaków albo mięsa z gulaszu, pieczeni czy rosołu. Smażę cebulę lub dwie, mielę gotowane mięso i jest farsz. Kiedy mam mielone surowe – podsmażam.
A ciasto jak na kluski śląskie robi się migiem, przepis jest łatwy. Zajadaliśmy przez kolejne trzy dni podsmażone na patelni, mięciutkie, smaczne, leciuśko gumowe, domowe pyzy z mięsem. W różnych regionach Polski kluski z mięsem formuje się na kształt kuli albo podłużnie, jak mielone kotlety czy podlaskie kartacze.
Im więcej dodamy do ciasta mąki, tym kluski będą stawały się twardsze. Kto robi pierwszy raz – tylko przez doświadczenie i eksperymentowanie z ilością mąki można sprawdzić jaka kluska jest dla nas idealna, ta twardsza czy rozpływająca się, miękka.
pyzy kluski z mięsem
kluski śląskie z mięsem
składniki ( na 8- 12 klusek) :
ciasto:
– 1 kg ziemniaków
– 2 jajka
– ok. 80g skrobi ziemniaczanej (ok. 8 łyżek)
farsz:
– ok. 40 dag wieprzowej łopatki, szynki lub karczku (można tez wykorzystać mięso drobiowe czy wołowe z rosołu a jeśli używamy mielonego, surowego mięsa wieprzowego, trzeba je podsmażyć)
– sól, pieprz, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki oregano
– duża cebula
– 2 marchewki
– pietruszka
– 1/2 szklanki rosołu lub wody
do okraszenia – duża cebula lub ok. 10 dag boczku lub dobrej kiełbasy
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, dobrze utłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków albo zmielić w maszynce. Dobrze ostudzić.
Mięso pokroić w kostkę. Na patelnię wlać dwie łyżki oleju, mocno je rozgrzać, wrzucić mięso i przyprawy, podsmażać do zrumienienia. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i przyprawy. Zalać wszystko szklanką wody, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć wszystko pokrywką i dusić mięso do miękkości. Zmielić, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeśli używamy surowego mięsa mielonego – podsmażyć mięso z przyprawami, pokrojonymi drobno warzywami, zalać wodą lub rosołem, dusić wszystko na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Gdy będą już miękkie, zdjąć pokrywkę i nadmiar płynu odparować.
Mięso z rosołu zmielić z warzywami, podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Wymieszać ją z mięsem i 1/2 szklanki rosołu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ostudzone ziemniaki przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię i narysować na niej dwie prostopadłe linie na krzyż. Teraz łatwo da się określić ile to 1/4 masy.
Jedną czwartą ziemniaków wyjąć z miski i w jej miejsce wsypać skrobię ziemniaczaną. W ilości takiej, by wypełniła pustą, zajętą przed chwilą ziemniakami przestrzeń.
Wyjęte ziemniaki dodać z powrotem, wbić dwa jajka i wszystko razem dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
jak się robi pyzy
Gotowanie
W dużym, szerokim garnku zagotować ok. 2-2,5 litra wody, osolić
(ok. 2 łyżeczki).
Z ciasta formować placki wielkości ok. 10 cm, na każdy nakładać po łyżce mielonego mięsa.
Zlepiać ciasto formując podłużne lub okrągłe kluski, układać ma desce do krojenia podsypanej mąką (pszenną lub ziemniaczaną).
jak się robi pyzy
Kluski wkładać na wrzątek, po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy, gotować ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Od razu wykładać łyżką cedzakową na talerz.
Można okrasić zrumienioną na kilku łyżkach oleju, pokrojoną cebulką lub krojonym w kostkę, podsmażonym boczkiem lub kiełbasą.
kluski śląskie z mięsem
MA==