Kuchnia

pieczeń

niebo na talerzu: Dobry przepis na obiad - bitki zrolowane z fetą

Składniki:

- 0,6 kg chudego mięsa wieprzowego (np. szynki lub łopatki)
- 3 duże cebule
- 150 g sera feta
- dwie łyżki mąki
- łyżka pasty pomidorowej
- garść posiekanych orzeszków pistacjowych lub włoskich
- dwie łyżki natki pietruszki
- łyżeczka oregano
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- olej do smażenia

Mięso pokroić na cienkie plastry, rozbić cienko tłuczkiem po obu stronach, uważając, żeby nie poprzecinać mięsa. Każdy płat posolić i posypać pieprzem. Fetę rozgnieść w misce widelcem, dodać pomidory, przyprawy i posiekane orzeszki. Powstałą pastą posmarować płaty mięsa i każdą zwinąć w rulonik, obtoczyć w mące. Cebulę pokroić w piórka (cienkie półkrążki), posolić, przemieszać i odstawić na chwilę. Na patelnię wlać dwie ,trzy łyżki oleju i rozgrzać mocno. Zrumienić mięso (powstrzymać się dłuższą chwilę od przesuwania go na patelni) z każdej strony. Przełożyć na talerz, a na pozostały na patelni tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i również nie mieszać przez chwilę. Zmniejszyć ogień i już mieszając od czasu do czasu czekać, by cebula zmiękła i się nie przypaliła. Przełożyć cebulkę na roladki z mięsa i gotowe.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation