Kuchnia

naleśniki,placuszki i racuszki

Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu

Składniki (12 placuszków):

500 g twarogu półtłustego
100 g mąki pszennej lub kaszy manny
2 jajka
3-5 łyżek cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenek z wanilii
opcjonalnie: rodzynki

Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem (jeśli lubicie bardziej gładką konsystencję można zmielić w maszynce). Dodać jajka wraz z ekstraktem z wanilii, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać mąkę, cukier, ponownie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron na rumiany kolor. Polecam nakładać masę łyżką, ponieważ jest bardzo klejąca ; ) Przed smażeniem uformowane łyżką placuszki możemy też posypać niewielką ilością mąki. Należy też uważać przy ich przewracaniu, ponieważ syrniki są bardzo delikatne i łatwo się rozpadają ; ) Podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation