Kuchnia

MIĘSO

Kurczak po wiedeńsku podany z sałatką z ogórka


Składniki na kurczaka:
6 kawałków kurczaka – ja wybrałam podudzia
szczypta papryki słodkiej mielonej
świeżo mielony czarny pieprz
sól
jajko
mąka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do głębokiego smażenia
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i zdejmujemy skórę. Opcjonalnie można odciąć końcówkę z kości (staw). Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Obtaczamy w mące i strzepujemy jej nadmiar. Następnie panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy przez 15 minut w głębokim tłuszczu (170 stopni). Następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy jeszcze 30 minut w 200 stopniach (trzeba kontrolować temperaturę aby się nie przypaliło; w razie potrzeby zmniejszyć do 150).
Składniki na sałatkę z ogórka:
ogórek długi
2 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na plasterki lub w niewielką kostkę. Solimy i odstawiamy do momentu aż puści sok. Odlewamy go. Doprawiamy obficie pieprzem czarnym. Zalewamy olejem i octem. Dodajemy posiekany ząbek czosnku i mieszamy. Podajemy razem z mięsem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation