Kuchnia

MIĘSO

Kurczak słodko-pikantny w marynacie


Składniki (2 porcje)

4 pałki z kurczaka
2 łyżki miodu
1 cebula
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
2 łyżki oleju
2 łyżeczki świeżego tymianku
300 g ziemniaków
200 g młodej marchewki
2 łyżki masła



Wykonanie

Pałki z kurczaka dokładnie myjemy. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy olej, miód, chili, paprykę i sól. Kurczaka nacieramy marynatą, przekładamy do naczynia żaroodpornego i okładamy cebulą pokrojoną w plasterki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Ziemniaki obieramy, kroimy w sporej wielkości kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na papierze do pieczenia (najlepiej od razu w dwóch porcjach), na wierzch układamy 1 łyżeczkę tymianku i pół łyżki masła. Papier zawijamy w sakiewki. Na kurczaku układamy pozostały tymianek i wstawiamy do piekarnika wraz z ziemniakami (na osobnej blaszce). Pieczemy w 180ºC przez 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia przygotowujemy marchewkę. Oczyszczoną i lekko podgotowaną podsmażamy na maśle, przyprawiamy solą. Podajemy kurczaka z porcją ziemniaków i marchewką. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation