Święta i uroczystości

Wielkanoc

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Składniki:

5 jaj ugotowanych na twardo (osobno białka, osobno żółtka)
1 duża czerwona cebula
2 puszki tuńczyka (w sosie własnym ok. 2 x 150 g)
1 puszka kukurydzy
3-4 ogórki korniszony
ok.100-150 g sera żółtego
majonez
czarny pieprz

Jajka gotuję na twardo, studzę i pozbawiam skorupek. Białka oddzielam od żółtek. Białko drobno siekam, a żółtka w osobnym naczyniu ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Ogórka i cebulę kroję w kostkę, tuńczyka i kukurydzę odsączam z zalewy, a ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach.
Sałatkę układam warstwowo w wysokiej misce zaczynając od dołu:
białko
cebula
pierwsza puszka tuńczyka
połowa kukurydzy
majonez (tyle, aby pokrył kukurydzę)
majonez przyprószam pieprzem
2/3 sera żółtego
druga puszka tuńczyka
ogórek
druga połowa kukurydzy
majonez (tyle, aby pokrył kukurydzę)
majonez przyprószam pieprzem
żółtko
reszta sera żółtego

Sałatkę należy przechowywać w lodówce pod przykryciem, aby nie zeschła się z wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation