Święta i uroczystości

Wielkanoc

TARTA Z KREMEM MIĘTOWYM I JAGODAMI.
Kruche ciasto:

300g mąki
200g zimnego masła
100g cukru pudru
1 jajko
Wszystkie składniki wrzucić do miski, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Formę do tarty wysmarować masłem. Wyłożyć formę ciastem i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Przykryć tartę papierem do pieczenia, obciążyć grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o po czym ściągnąć obciążenia. Piec jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.

Krem miętowy:

400ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 garście listków mięty
50g posiekanej gorzkiej czekolady
kilka kropel zielonego barwnika (opcjonalnie)
2 szklanki jagód
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i cukier puder, ubić na sztywny krem. Dodać barwnik, wymieszać. Dodać drobno posiekane listki mięty oraz czekoladę i wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na ostudzoną tartę. Na krem wysypać jagody. Schłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny.

searchingforanamaranth.blox.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation