Kuchnia

Przepisy

Czekoladowe ciasto z budyniem i orzechami w karmelu

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% połamanej na kawałki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru Dr. Oetker
1,5 szklanki mleka
100g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
1/2 szklanki wody
1 łyżka cukru
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
Wierzch:
100g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru

Ciasto:
1. Czekoladę roztopić na parze i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać czekoladę i wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników.

4. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać łyżką lub mikserem na niskich obrotach na jednolite ciasto.

5. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około 40-45 minut (ciasto szybko się piecze). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie na pół (otrzymamy dwa placki).

Krem:
7. Budyń ugotować z 1,5 szklanki mleka (dobrze jest ugotować budyń dzień wcześniej) . Jak się zagotuje, potrzymać go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 1 minutę. Przykryć go folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.

8. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez około 3-4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie w 3-4 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu mieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników (powstanie gęsta, niezbyt gładka masa).

Wierzch:
9. Masło roztopić na patelni. Dodać cukier i mieszając, lekko go skarmelizować. Dodać orzechy, wymieszać. Po około 30 sekundach masę przełożyć na papier do pieczenia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie karmelową masę pokruszyć (można też poszatkować).

10. Składniki do nasączenia wymieszać.

11. Pierwszy placek nasączyć połową płynu, wyłożyć na niego połowę kremu i przykryć go drugim plackiem.

12. Drugi placek również nasączyć (można go nasączyć stroną, którą będziemy kładli na krem) i wyłożyć na niego resztę kremu. Wierzch posypać karmelowymi orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation