Kuchnia

Przepisy

Jogurtowa babka czekoladowa

Jogurtowa babka czekoladowa
(składniki na dużą formę na babkę z kominkiem lub dużą keksówkę 12x35.
Pomniejszając składniki o 1/3 można upiec w mniejszych foremkach)

75 ml mleka/wody
3 całe jajka
270 g jogurtu naturalnego typu greckiego
150 g dżemu/powideł (użyłam powideł śliwkowych)
195 ml oleju (użyłam z pestek winogron)
225 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60 g gorzkiego kakao
270 g przesianej mąki pszennej tortowej

Wszystkie składniki umieszczać w misie w wymienionej wyżej kolejności.
Najpierw składniki płynne, później suche.
Zmiksować na jednolitą, gładką masę.
Nie ubijać długo, wystarczy tylko dokładnie połączyć składniki.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 1h 20min. (do suchego patyczka), po pierwszych 50min. należy przykryć babkę folią aluminiową, aby się nie spaliła z wierzchu

Po upieczeniu pozostawić w formie na 2-3min., wyjąć i studzić na kratce.

Polewa czekoladowa + dodatki

70 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka masła
kolorowa posypka

Wszystkie składniki, poza posypką, rozpuścić w kąpieli wodnej.
Poczekać do zgęstnienia polewy, obsmarować babkę za pomocą pędzla (najlepiej malarskiego).
Od razu posypać posypką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation