Kuchnia

Ś RYBY

Dorsz pieczony z warzywami

Propozycja na dziś to kawałki dorsza zapiekane z ziemniakami, czerwoną i zieloną papryką, cukinią oraz cebulą i czosnkiem.

Przed włożeniem całej potrawy do piekarnika, każdy składnik potrawy przygotowuje się osobno. Plastry ziemniaków smaży się na oleju, podsmaża się także paski papryk, cukinię, cebulę i czosnek. Kawałki dorsza obtacza się w mące i zarumienia się je na patelni, na kilku łyżkach oliwy.

Następnie zapieka się warzywa z białym winem i na końcu zapieka się wszystkie składniki razem, polane oliwą z dodatkiem wędzonej papryki w proszku.
Składniki (na 3 porcje):

6 kawałków dorsza (500-600g)
2-3 ziemniaki
1/2 czerwonej papryki
1 zielona papryka
1/2 cukinii
1 cebula
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
oliwa
olej do smażenia ziemniaków
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki mąki (do obtoczenia ryby)
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
sól
Przygotowanie:


Ziemniaki pokroić w cienkie plastry i usmażyć na oleju. Wyłożyć na papierowe ręczniki.
Papryki i cukinię pokroić w paski, a cebulę w piórka. Czosnek przekroić na pół i zmiażdżyć końcem noża. Smażyć na 2 łyżkach oliwy, do miękkości. Posolić do smaku.
Kawałki dorsza posolić i obtoczyć w mące. Zarumienić na oliwie. Wyłożyć na papierowe ręczniki.
Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć plastry ziemniaków. Posolić. Na nich położyć warzywa. Wlać wino i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180ºC, przez 25 minut.
W międzyczasie przygotować sos mieszając kilka łyżek oliwy z oliwek z wędzoną papryką w proszku.

Na upieczone warzywa położyć kawałki dorsza, skórą do góry. Polać rybę sosem z oliwy i papryki. Zapiekać przez kolejne 25 minut, w 180ºC.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation