Kuchnia
Ś RYBY
Tatar z marynowanego łososia...
SKŁADNIKI:
(4 porcje)
200 g świeżego filetu z łososia, bez skóry
2 łyżki pokrojonego w drobną kostkę ogórka zielonego (bez skórki i pestek)
2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę rzodkiewki
2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli
jogurt naturalny mały
koperek
sól, pieprz
4 łyżeczki czarnego kawioru
cząstka limonki lub cytryny
listki kolendry, sałata radicchio, kiełki lucerny - do dekoracji
do marynowania:
sok z dużej cytryny
2 łyżki cukru
bliny pszenne:
1/4 kostki świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
250 ml ciepłego mleka
6 łyżek mąki pszennej
szczypta soli
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Łososia pokroić ostrym nożem na cienkie plastry ok. 0,5 mm grubości. Sok z cytryny wymieszać dokładnie z cukrem - marynata ma być smaczna, nie za kwaśna, nie za słodka. Umieścić w niej łososia i zostawić na kilka godzin lub na całą noc w chłodnym miejscu.
2. Przygotować ciasto na bliny: w średniej misce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę maki i 1/4 ilosci mleka. Wymieszać dokładnie, odstawić rozczyn na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać resztę mąki i mleka oraz sól. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany, odstawić ponownie na 10-15 minut do wyrośnięcia.
3. Przygotować sos: jogurt doprawić pieprzem, solą oraz łyżką posiekanego koperku (opcjonalnie szczyptą cukru).
4. Łososia wyjąć z marynaty, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na cienkie paski a następnie w drobną kostkę. Wymieszać z pokrojonym w kosteczkę ogórkiem, rzodkiewką i cebulką oraz posiekanym koperkiem. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
5. Bliny smażyć na średnio rozgrzanym oleju, na złocisty kolor z obu stron (w zależności od wielkości po 1 większej lub 2 mniejsze na porcję).
6. Bliny układać na talerzach, na blinach tatar przy użyciu ringu (można go wyciąć ze zwykłej, plastikowej butelki po wodzie mineralnej 0,5 ml :))
7. Udekorować odrobiną kawioru, cząstką limonki oraz sosem koperkowym. Udekorować sałatą, ziołami i kiełkami.
MA==