Kuchnia

Jedzeenie

Kasza bulgur ze smażonym bakłażanem z pomidorkami oraz fetą | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI
2 PORCJE
1/2 szklanki kaszy bulgur
2 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 bakłażan
250 g pomidorków koktajlowych
50 g fety
świeża kolendra lub natka pietruszki
przyprawy*: 1/2 papryczki chili, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kminku oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Kaszę bulgur wsypać do garnka i wypłukać wodą, odcedzić. Wlać świeżą wodę w ilości 1 szklanki, dodać szczyptę soli i zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
Na większej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć.
Dodać bakłażana pokrojonego w kosteczkę (razem ze skórką) i wymieszać. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut.
Doprawić solą oraz pieprzem i dodać przyprawy. Smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.
Dodać pomidorki koktajlowe (duże pokroić na połówki), wymieszać i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Dodać 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki. Wymieszać i wyłożyć na kaszę bulgur, posypać fetą. Można skropić oliwą extra vergine.
WSKAZÓWKI
* wszystkie przyprawy można zastąpić 3 łyżeczkami gotowej czerwonej pasty harissa w tubce lub dodać trochę przypraw i trochę gotowej pasty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation