Kuchnia

W mojej kuchni

Kurczak na ostro z lekką sałatą, w sam raz na leniwy wieczór przed telewizorem lub na szybki obiad ;)

Potrzebne składniki (3-4 porcje) :
2 uda, 2 pałki, 4 skrzydełka
5 ząbków czosnku
6 łyżek sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka kurkumy
pieprz, oregano
sproszkowane chili (ilość zależy od upodobań, w oryginalnym przepisze jest 5 łyżeczek)
Sałata:
sałata lodowa / mix sałat
1 pomidor
1 ogórek
1 papryka
ser feta lub mozzarella
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki oleju
1/2 soku z limonki

Sposób przygotowania:
Kurczaka dokładnie myję i osuszam. Następnie marynuję go w chili, posiekanym czosnku, soi, kurkumie, nie zapominając o pieprzu i oregano. Odstawiam do lodówki, w czasie jak smaki się "gryzą", zabieram się za sałatę.
Na jedną porcję biorę sporą garść sałaty, kilka plastrów lub cząstek pomidora, ogórka kroję w słupki, paprykę również, mozzarellę rwę na kawałki. Wszystko układam w ładną kompozycję na talerzu.
Z soku z limonki, musztardy i oleju robię dip, którym polewam sałatę.
Czas na kurę! Smażę ją dokładnie z każdej strony, przypiekam skórkę. Można również upiec tak zamarynowaną kurę w piekarniku. Po usmażeniu układam kawałki koło sałaty.
Tak na prawdę to już koniec, całość przygotowania trwa około 30-40 minut.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation