Kuchnia

W mojej kuchni

Chili con carne... kuchenny Meksyk

-1/2 kg mięsa wołowego mielonego
-1 papryka
-puszka pomidorów (krojonych lub w całości)
-puszka białej fasoli (ja akurat w tym przepisie użyłam czerwonej)
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-1 świeża chili (lub w proszku)
-oregano
-kmin w proszku
-sól, pieprz do smaku
-oliwa z oliwek

Na rozgrzanej patelni z oliwą szklę cebulę, następnie dodaję posiekany czosnek, papryczkę chili (ilość wedle upodobań, ja dodałam jedną wraz z pestkami), 1 dużą łyżeczkę oregano i 1 dużą łyżeczkę kuminu. Podsmażam to około minuty i dodaję mięso mielone.

Po połączeniu wszystkich składników i dokładnym usmażeniu mięsa, dodaję pomidory i duszę całość około 15/20 minut. Następnię, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i znowu duszę do momentu kiedy papryka będzie miękka (ale nie rozgotowana) około 20/25 minut. W tym czasie płym powiniem się zredukować a reszta składników idealnie połączyć.

Na sam koniec dodaję fasolkę, sama w sobie jest miękka, więc jeśli dodałabym ją wcześniej rozgotowała by się. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku i gotowe :)

Jako dodatków można użyć kaszy kuskus, tortillę, makaron lub ryż.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation