Kuchnia

Jedzonko

Filety z kurczaka w sosie pomidorowym z oliwkami i tartą mozzarellą | Kwestia Smaku

500 g filetów z kurczaka (3 małe)
sól i pieprz
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (ew. pół na pół ze słodką)
1 łyżeczka suszonego oregano
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
250 ml przecieru / passaty pomidorowej
1 łyżeczka syropu klonowego (lub 1/2 łyżeczki cukru)
50 g tartej mozzarelli
1/3 szklanki czarnych oliwek
1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
świeża bazylia

Filety z kurczaka doprawić przyprawami: solą, pieprzem, mieloną papryką i oregano. Natrzeć startym czosnkiem oraz nasmarować oliwą (1 łyżką). Odstawić do zamarynowania na minimum pół godziny.
Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy, włożyć filety i obsmażyć przez 4 minuty z każdej strony. Wlać przecier pomidorowy, doprawić go solą i syropem klonowym, przykryć i gotować przez 5 minut.
Zdjąć pokrywę, przewrócić mięso i posypać je serem. Dodać oliwki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i gotować wszystko bez przykrycia jeszcze przez 6 minut. Posypać suszonym oregano oraz listkami bazylii i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation