Kuchnia

smakowitosci i slodkości

Przepis na tradycyjne kopytka z bułką tartą
Składniki na kopytka:
1 kg ugotowanych ziemniaków
9 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
1 jajko
łyżeczka soli

Składniki na bułkę na maśle:
pół kostki masła - 100 g
5 łyżek bułki tartej

Do zrobienia kopytek potrzebujesz również: stolnica drewniana lub czysty blat, mąka do podsypywania, duży garnek, cedzak do kopytek, patelnia i drewniana łyżka

Ugotowane ziemniaki najlepiej zmielić lub przepuścić przez prasę lub zmielić na małych oczkach jeszcze lekko ciepłe. Mogą być też ziemniaki pozostawione z obiadu nawet sprzed 2 dni (trzymane w lodówce).

Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj resztę składników i dobrze wymieszaj całą masę. Nie powinno być grudek.

W dużym garnku gotuj wodę. Posól ją łyżką soli, gdy zacznie się gotować. Na obsypanej mąką stolnicy zaś umieść 1/4 ciasta na kopytka i rozwałkuj dłońmi na sznurek grubości około 2 cm. Ucinaj nożem zgrabne kopytka o długości około 1,5-2 cm.

Oprószone lekko mąką przenoś je na cedzak i zanurzaj w gotującej się wodzie. Od razu lekko i ostrożnie zamieszaj kopytka. Po wypłynięciu kopytek na wierzch odczekaj jeszcze maksymalnie 1 minutę. Wyłów wszystkie kopytka, poczekaj aż odcedzisz nadmiar wody i umieść na szerokim talerzu lub salaterce. W ten sposób ugotuj wszystkie kopytka.

Na koniec na małej patelni rozpuść masło (u mnie klarowane), dodaj bułkę tartą i podsmażaj chwilę do spienienia. Bułką na maśle oblej kopytka. Podawaj same lub z ulubionym mięsem i surówką z białej kapusty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation