Kuchnia

kuchnia

Ciasteczka brownie przekładane masłem orzechowym(Brownie ...

Źródło: Magazyn "Donna Hay" -lekko zmodyfikowany

Składniki na 12 ciastek:

350g ciemnej czekolady pokrojonej na małe kawałki (użyłam z 60% kakao )
40g masła
2 jajka
100g drobnego cukru
35g przesianej mąki pszennej
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

do przełożenia :

100g cukru pudru (dałam 65g)
280g masła orzechowego
kilka łyżek śmietanki (2-3)

Piekarnik nastawić na 180*C.

Około 250g czekolady i masło roztopić w garnuszku o grubym dnie ( na małym ogniu) Odstawić do przestudzenia.

Jajka, ekstrakt i cukier utrzeć mikserem na gładka puszysta masę(około 5 minut mikserem na szybkich obrotach). Zmniejszyć obroty i powoli dodawać lekko przestudzoną czekoladę. Wsypać przesianą mąkę, proszek,resztę kawałków czekolady. Wymieszać i odstawić na 10 minut.

W między czasie przygotować jedną dużą lub dwie mniejsze blachy wyłożone papierem do pieczenia( Użyłam parchment paper)

Ciasto nabierać łyżką i w odstępach układać na blachach. Powinno nam wyjść około 24 sztuk.

Pieczemy w 180*C przez około 9 minut, aż ciasteczka lekko podrosną i popękają od góry( przy dotknięciu będą miękkie i delikatne). Upieczone wyjmujemy w piekarnika i nie ściągamy z blachy dopóki nie wystygną całkowicie.

Masło orzechowe łączymy z cukrem i dolewamy kilka łyżek słodkiej śmietanki. Miksujemy przez minutę do uzyskania gładkiej masy.

Ciasteczka przekładamy masą orzechową i podajemy.

Mi one bardzo smakują z lodówki- Mają chrupiącą skórkę, zwarty lepki mocno czekoladowy miąższ i kremową masę. Są bardzo dobre także świeże, kiedy czekolada jest jeszcze lekko płynna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation