Kuchnia

Kremy, Lody

Jaglany crème brûlée » Jadłonomia · wegańskie przepisy nie tylko dla wegan

Jaglany crème brûlée
Czas przygotowania: do 30 minut
Składniki na 4 - 6 kokilek:
⅓ szklanki kaszy jaglanej

2 ½ szklanki mleka roślinnego
¼ szklanki oleju kokosowego
¼ szklanki cukru trzcinowego
ziarna wyskrobane z 1 laski wanilii
¼ łyżeczki soli morskiej
oraz do zrobienia skorupki: cukier i palnik gazowy

Przygotowanie:
W czajniku zagotować wrzątek. Kaszę jaglaną włożyć na sitko następnie powoli i dokładnie przelać wrzątkiem. Czynność powtórzyć, a opłukaną kasze jaglaną włożyć do małego rondelka.
Z mleka odlać pół szklanki i odstawić je na bok. Do rondelka dodać wszystkie pozostałe składniki, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez około 15 – 18 minut.
Kiedy kasza będzie bardzo miękka zdjąć garnek z ognia i zblendować na bardzo gładką masę przy pomocy ręcznego blendera, w trakcie blendowania powoli dolewać odstawione wcześniej mleko do momentu, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji.
Tak przygotowany krem przelać do przygotowanych kokilek i odstawić do przestudzenia na 30 minut na blat, a po tym czasie przełożyć go do lodówki na kolejne 30 – 45 minut.
Schłodzony crème brûlée obsypać cukrem i przy pomocy specjalnego palnika opalić cukier na chrupiącą, karmelową skorupkę. Jeść ze świeżymi owocami lub bez dodatków.
Porady:

Żeby crème brûlée udał się jak należy masa musi być dość rzadka i idealnie zblendowana. Dlatego tak ważne jest stopniowe dolewanie mleka do już ugotowanej kaszy i ciągłe blendowanie. W masie nie może być żadnych grudek, a gęstość musi być podobna do jogurtu.
Olej kokosowy można zamienić na inny delikatny olej, na przykład ryżowy albo z pestek winogron, ale wtedy będzie odrobinę mniej smacznie.
Jeśli nie macie palnika do opalania crème brûlée możecie chwilę zapiekać deser pod górną grzałką piekarnika, jednak nie przynosi to nawet w połowie tak spektakularnego efektu, jaki daje użycie palnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation