Kuchnia

Kremy, Lody

FIT MAGNUM PEANUT BUTTER przekroczył moje najśmielsze oczekiwania co do popularności tego smakołyku 😆 No ale rozumiem, też kocham wszystko co z tym masełkiem 🥜🥜🍯 Są one wegańskie (odżywkę możecie zamienić na wegańską lub opuścić), bez laktozy no i prawie że bezcukrowe (możecie użyć czekolady bez cukru i wtedy będzie już całkowicie „bez”) 😊
Bardzo proste w wykonaniu, jednak nie ukrywam, że niezbędne są tutaj foremki do robienia lodów. Najlepsze są silikonowe 🍦
Przepis na ok.4 porcje:
Lody:
✅2 banany
✅3 łyżki masła orzechowego
✅1 łyżka rozp. oleju kokosowego
✅4 łyżki stałej części mleczka kokosowego
✅0,5 łyżki zmielonego ksylitolu (lub miodu)
✅20g odżywki białkowej @allnutrition.pl (u mnie solony karmel) - można pominąć
Polewa czekoladowa:
✅120g gorzkiej czekolady 70%
✅1,5 łyżki rozp. oleju kokosowego
Polewa orzechowa:
✅3 łyżki masła orzechowego
✅1 łyżka rozp. oleju kokosowego
✅0,5 łyżki cukru kokosowego (lub miodu/zmielonego ksylitolu)
➡️Wszystkie składniki na lody blendujemy i wlewamy do foremek na lody z włożonymi do środka patyczkami do lodów. Wstawiamy do zamrażarki na całą noc.
➡️Czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem i oblewamy nią lody z każdej strony. Resztę czekolady zostawiamy na później.
➡️Masło orzechowe rozpuszczamy z olejem i cukrem kokosowym. Oblewamy tym lody z każdej strony i wstawiamy do zamrażarki na chwilę. ➡️Lody oblewamy ponownie czekoladą i wstawiamy jeszcze na chwilę do zamrażarki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation