Kuchnia

kuchnia

CUKINIOWA "PIZZA"

składniki na 1 duużą lub 2 średnie porcje:

- 1 średnia cukinia
- 3-4 łyżki sosu pomidorowego (ew. ketchupu)
- garść startego na tarce żółtego sera
- kilka plasterków salami (w wersji wegetariańskiej polecam dojrzałe pomidory)
- suszone oregano i bazylia

Cukinię umyć i nie obierać. Jeśli ma dużą średnicę, pokroić w poprzek w 1,5-2cm-owe plastry. Jeśli jest mała, przekroić wzdłuż na pół.

W piekarniku: Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cukinię ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować sosem, posypać serem i przyprawami. Na wierzchu ułożyć salami lub pomidory. Zapiekać 15-20 minut.

Na grillu: Ułożyć "gołe" plastry cukinii na rozgrzanym ruszcie stroną, na której będą dodatki, do dołu (można je wcześniej posmarować oliwą, żeby nie przywarły). Grillować 7-8 minut. Zdjąć plastry z ognia, odwrócić podpieczoną stroną do góry. Posmarować sosem, posypać serem i przyprawami. Na wierzchu ułożyć salami lub pomidory. Ułożyć z powrotem na ruszcie i piec tyle samo, co wcześniej.

Polecam z sosem czosnkowym z musztardą (ze świeżym czosnkiem)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation