Kuchnia

kuchnia

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami | Kwestia Smaku

4 naleśniki
FARSZ
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 czerwona papryka
250 g cukinii
150 g bakłażana (opcjonalnie)
1/2 papryczki chili (lub do smaku)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka oregano
2 łyżki sosu sojowego
SOS
1/2 ząbka czosnku
kawałeczek papryczki chili
400 ml puszka pomidorów
przyprawy: 1/4 łyżeczki kurkumy i oregano, sól, pieprz
ORAZ
ok. 120 g tartego sera
świeża kolendra lub bazylia

Przygotować NALEŚNIKI wg przepisu (można też użyć tortilli).
Farsz: Składniki (filet z kurczaka i warzywa) pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno posiekać. Mięso oprószyć mąką kukurydzianą. Rozgrzać patelnię z nieprzywierającym dnem i na oliwie chwilę podsmażyć kurczaka. Dodać warzywa i chili, oprószyć wszystko kurkumą i oregano i smażyć mieszając ok. 3-4 minuty. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki wody. Na koniec dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z gazu.
Sos pomidorowy: W garnku na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek i chili, dodać pomidory i przyprawy. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Naleśniki zawinąć z farszem, dodając do środka po łyżce tartego sera. Ułożyć obok siebie w formie żaroodpornej lub na blaszce, polać sosem pomidorowym i posypać resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut bez przykrycia.
PROPOZYCJA PODANIA

świeża kolendra lub bazylia
śmietana
WSKAZÓWKI

Wersja wegetariańska: zamiast kurczaka można użyć czerwonej fasoli.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation