Kuchnia

Drożdżówki

Rogaliki z migdałowym nadzieniem


SKŁADNIKI NA CIASTO:
(16 rogalików)

• 500 g mąki tortowej
• 250 ml ciepłego mleka
• 40 g świeżych drożdży lub 20 g suchych
• 1 jajko
• 50 g masła, temp. pokojowa
• 60 g cukru
• 4 g cukru waniliowego
• 1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE:
• 300 g mielonych migdałów
• 240 g cukru pudru
• 10 g cukru waniliowego
• 2 białka


DODATKOWO:
• jajko roztrzepane z dwoma łyżkami mleka
• płatki migdałów do posypania wierzchu


ROGALIKI ZE ŚWIEŻYMI DROŻDŻAMI:
Rozkruszone drożdże mieszamy drewnianą łyżką ze 100 ml ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn zostawiamy przykryty ściereczką kuchenną w ciepłym miejscu na 15 min. do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajko oraz rozczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, następnie dodajemy masło i ponownie wyrabiamy do momentu, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 5-10 min ).


ROGALIKI NA SUCHYCH DROŻDŻACH:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i wyrabiamy, aż powstanie nie klejące się do dłoni ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Mielone migdały łączymy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i ubitymi białkami.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej wałkujemy koło o gr. kilku mm i dzielimy na ósemki.

Na trójkąty nakładamy porcję nadzienia i rolujemy od szerszego końca do węższego.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godz. Napuszone smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min.

Smacznego.

ilovebake.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation