Kuchnia

Likiery, nalewki

Likier piernikowy - Wiem co jem


Składniki:

1 szklanka spirytusu 70%
4 laski cynamonu
5 goździków
5 ziaren kardamonu
1 gwiazdka anyżu
3 ziarna ziela angielskiego
3 ziarna czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
150g gianduji (można zastąpić Nutellą)
500ml śmietanki 30%tł.
300ml mleka
100g cukru pudru


Wszystkie przyprawy wrzucić do butelki. Wlać spirytus. Szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień. Codziennie potrząsnąć butelką.
Po tym czasie zlać alkohol przez dwukrotnie złożoną gazę.
Zagotować śmietankę z mlekiem i cukrem pudrem. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki gianduję. Mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej, a następnie dodać zlany wcześniej alkohol. Dokładnie wymieszać. Gotowy likier przelać do czystych, wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić na 2-3 dni aby się przegryzł.
Tak przygotowany likier można przechowywać w temperaturze pokojowej do dwóch tygodni. Po tym czasie został wypity więc nie wiem czy dłużej by wytrzymał. Dla pewności można go trzymać w lodówce, ale wówczas będzie bardziej gęsty.
Z podanych ilości wyjdzie nam około 1250ml likieru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation