Kuchnia

Likiery, nalewki

Likier truskawkowy o lekkim kwasku cytrusowym. Dyskusja na temat LiveInternet - Russian Diaries Service Online

Likier truskawkowy z lekkim kwaśnym cytrynem to prawdziwa przyjemność!

- Świeże truskawki - 1 kg
- Cukier - 250 g.
- Wódka lub inny alkohol - 500 ml.
- Cytryna lub limonka - 1 szt.


Przygotowanie z shr.name/E4ETD

Dobrze umyj jagody, zdejmij podnóżek i rozłóż truskawki na ręczniku, aby je osuszyć.

Umieść jagody w szklanym słoju i przykryj cukrem. Gdy truskawka opuści sok, dodaj do niego alkohol. Zamknij słoik i nalegaj na 5 tygodni. Od czasu do czasu zawartość słoika należy wstrząsać.

Po tym czasie odcedź zawartość słoika do innego pojemnika (butelki). Po prostu nie trzeba wyciskać jagód, aby nasiona nie wpadały do ​​napoju. Dodaj sok i skórkę limonki lub cytryny. Zostaw napój naparzany przez kolejne 2 tygodnie.

Następnie przesączyć płyn przez gazę. Rozprowadź nalewkę w butelkach i pozostaw do dojrzewania przez 3 miesiące w ciemnym miejscu.

Na koniec otrzymasz 1,5 litra niesamowicie aromatycznego likieru truskawkowego. Ciesz się!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation