Kuchnia

Likiery, nalewki

Przepis na domowy likier pomarańczowy - Blog Ale Meksyk!

butelka o pojemności 0.7 l
Czas leżakowania: 2 miesiące


5 dużych pomarańczy
200 ml spirytusu (ok. 95%)
250 ml wódki
200 ml wody
200 ml cukru

Na początek musimy pamiętać o porządnym wyparzeniu cytrusów aby usunąć z nich przeróżne toksyny, niezbyt korzystnie wpływające na nasz organizm. Gotujemy wodę i zalewany nią cytrusy. Po tej czynności dodatkowo wymyjcie pomarańcze pod bieżącą wodą, najlepiej chropowatą ściereczką lub szczoteczką

Jak już mamy wyparzone i czyste pomarańcze zabieramy się za „skrobanie” skórek. Do tego najlepiej użyć tak zwany zester - narzędzie najczęściej chyba wykorzystywane przez barmanów. Warto używać zester, ponieważ pozwoli on na dość delikatne potraktowanie skórki, a głębokość obierania jest na tyle niewielka, że nie doskrobiemy się do białego miąższu, który jest zwyczajnie gorzki, a tego posmaku w likierze jednak nie chcemy. Dlaczego jeszcze warto używać zestera? Chociażby dlatego, że ze skórki pomarańczowej otrzymamy cienkie wiórki, dzięki czemu po zalaniu spirytusem, wyciągniemy z nich jeszcze więcej smaku i aromatu.

Jak już mamy przygotowane wiórki z pomarańczowej skórki, przekładamy je najlepiej do słoiczka, który będzie można szczelnie zamknąć. Chodzi o to, aby żadne aromaty i procenty się nie wydostawały. Tak przygotowany słoiczek odstawiamy w ciepłe miejsce na około miesiąc. Jest to czas wystarczający na optymalne wyciągnięcie smaku ze skórek. Oczywiście nic nie zaszkodzi aby ten czas skrócić do około 2 tygodni, spirytus działa na tyle mocno, że już po tym czasie wyciągniemy z zestów dość sporo aromatów.
o czasie „leżakowania” zalewy, odlewamy płyn (spirytus) do innego naczynia, najlepiej butelki. Pamiętajmy żeby odlewać przez jakieś sitko, tak aby żadne kawałki skórki nie przedostały się do płynu. Można również użyć lejka z filtrem do kawy.
Do zlanego spirytusu dodajemy odmierzoną ilość wódki. Z cukru i wody warto zrobić tak zwany syrop cukrowy. W tym celu odmierzamy 200 ml wody i 200 ml cukru. Wodę wlewany do garnka i podgrzewamy. Jak woda się podgotuje dodajemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Zobacz artykuł Jak zrobić syrop cukrowy. Odstawiamy do momentu, aż ostygnie. Jak już syrop cukrowy wystygnie, dolewamy go do wcześniejszej zalewy. Łącznie powinno wszystko nam się zmieścić do butelki 0.7 litra.
Tak przygotowaną butelkę likieru najlepiej odstawić do „przegryzienia się” w chłodne miejsce na kolejny miesiąc. Taki okres powinien wystarczyć. Z naszej praktyki zdradzimy Wam, ze taki likier nada się już do spożycia po dwóch-trzech dniach, ale jeśli chodzi o jakość, to jednak warto poczekać dłużej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation