Kuchnia

Likiery, nalewki

Likier brzoskwiniowy dla Pań - PrzyslijPrzepis.pl

25 dużych brzoskwiń
500 ml wódki Żytniówki 40 %
250 ml spirytusu 96%
kawałek kory cynamonu, ok 5 cm
9 goździków suszonych

Syrop:
250 g cukru
250 ml wody

1. Dojrzałe owoce brzoskwini myjemy, osuszamy. Wyjmujemy pestki.
pokrojone brzoskwinie w słoju2. Brzoskwinie drobniutko kroimy, razem ze skórką. Wrzucamy do dużego słoja.
składniki likieru w słoju3. Do słoja dodajemy także korę cynamonu, goździki.
Wlewamy Żytniówkę
odstawiony lkier4. Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce pod przykryciem, na ok. 5 tygodni.
Co jakiś czas mieszamy zawartość słoja, wstrząsając nim.
sączenie likieru5. Po tym czasie, zlewamy płyn. Zawartość przesączamy.
likier brzoskwiniowy6. Z cukru i 1 szklanki wody gotujemy przezroczysty syrop. Studzimy.
Do przesączonego płynu wlewamy ostudzony syrop z cukru oraz spirytus.
Mieszamy całość.
Przelewamy likier do butelek.
likier brzoskwiniowy opisany7. Każdą butelkę dokładnie zakręcamy i opisujemy.Przenosimy w chłodne miejsce do leżakowania.

Ilość cukru zależy od słodkości owoców i naszego gustu smakowego. Ten likier nie jest bardzo słodki.
Owoce powinny być dojrzałe.
Korę cynamonu rozkruszamy.
Bardzo ważne jest dokładne przesączenie płynu.
Do sączenia używamy najpierw gazę, a później watkę lub sączek do kawy.
Pamiętajmy, aby likier był klarowny, zawsze wlewamy spirytus do syropu.
Likier ma ładną bursztynową barwę i wyrazisty smaczek brzoskwiniowy.
Tym lepszy, im dłużej poleżakuje.
Z tych proporcji wychodzi 3 butelki 1/2 l.
Czas podany, bez oczekiwania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation