Kuchnia

zupa, zupka krem...

Jak zrobić góralską kwaśnicę? - tipy.pl

50 dag kiszonej kapusty wraz z wodą
½ kg żeberek wieprzowych,
20 dag wędzonego boczku,
20 dag kiełbasy,
5 sporych ziemniaków,
1 średnia marchewka,
1 mała pietruszka,
1 duza cebula lub dwie małe,
4-5 ząbków czosnku (koniecznie polskiego!),
3 liście laurowe,
4-5 ziarenek ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
2-3 suszone grzybki (opcjonalnie),
sól, pieprz i suszony majeranek do smaku

Marchewkę oraz pietruszkę pokrój w talarki. W dużym garnku umieść żeberka, boczek, pokrojone warzywa, ziele angielskie, liście laurowe oraz czosnek. Z podanych składników ugotuj wywar, po czym wydobądź z niego boczek i żeberka. Odłóż je na bok, będą ci potrzebne później.

W czasie, kiedy będziesz gotował wywar, obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę i ugotuj jak zwykle.

Pokrój kapustę i dodaj ją do przygotowanego wywaru. Ważne, by dodać też i wodę, w której owa kapusta była kwaszona.

Kiełbasę pokrój w plasterki, a cebulę w kostkę i dodaj do wywaru. Następnie dosyp przyprawy. Gotuj zupę, aż kapusta będzie miękka.

Wyjęte wcześniej żeberka oraz boczek rozdrobnij według uznania i wraz z ziemniakami dodaj do zupy. Poczekaj, aż kwaśnica się zagotuje, po czym zestaw garnek z ognia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation